Seneste nyheder

15.11.2013

Helt til tops

OMMELIFT 3700 RBDJ i skoven efter kogler

OMMELIFT 3700 RBDJ i skoven.jpg

 

Den første 37 meter larvefodslift leveret i Danmark, kom på en lidt usædvanlig opgave med kogleplukning. I en bevoksning med kæmpe-gran i Valskov nær Kolind på Djursland, skulle to mand i løbet af 14 dage nå at plukke ca. 20.000 liter kogler i et 2,5 ha stort område.

Liften, der hører hjemme hos Ringsted Liftudlejning, var udlejet til Tonny Bang fra T/M Lift I/S på Djursland, som plukker kogler for Hede Danmark.

”Man ved ikke altid, hvornår træerne sætter kogler, så når de endelig er der, har vi travlt. I denne bevoksning er det fem år siden sidst”, fortæller Tonny Bang og fortsætter: ”I Valskov stod vi i den situation, at træerne var blevet for høje. Vi kunne ikke klare os med de skovlifte, vi normalt bruger til kogleplukning. Bevoksningen er fra 1964, så granerne er efterhånden blevet mellem 35 og 40 meter høje. Koglerne sidder kun på de øverste grenkranse, så det er vigtigt, at vi kan nå helt op. Så her var 3700 RBDJ den eneste mulighed”.

Med sin lave vægt og gode vægtfordeling er 3700 RBDJ designet til at kunne køre i både blødt og stejlt terræn. Støttebenene har en opstillingsevne på op til 30 %, der gør liften velegnet til arbejde på ujævne underlag.

Sikkerhed og enkelthed i liftens opstilling var vigtig for Tonny Bang: ”Vi plukker kogler på akkord, så det var afgørende at liften var hurtig og nem at opstille korrekt, så vi ikke risikerede afbrydelser i arbejdet. Kan en Omme Lift køre, ja så har du stillet den korrekt op”, slår han fast. Bommenes hastighed spiller også ind, når man skal op i toppen af mange træer på en dag. 3700 RBDJ teleskoperer sine syv stålbomme op i fuld højde på under tre minutter.

Når man arbejder i højden er personsikkerhed afgørende. Tidligere klatrede kogleplukkere i træer, men nu om dage bruges lifte. Det har yderligere den fordel, at man hurtigt kan få de fyldte 60 liters plukkesække ned på jorden.

Hos Ringsted Liftudlejning er man glad for at kunne hjælpe med Omme Lifts 37 meter larvefodslift, hvor andre lifte må give fortabt. ”Med købet af 3700 RBDJ kan vi nu tage endnu flere specialopgaver ind”, fortæller Morten Lynghøjen fra Ringsted Liftudlejning. ”Trods den store arbejdshøjde er liften utrolig kompakt. Den kan derfor også dække nogle af vores knap så høje opgaver, hvor det til gengæld er afgørende med en lav indkøringshøjde.”, slutter han.

OMMELIFT 3700 RBDJ i skoven_2.jpg
OMMELIFT 3700 RBDJ i skoven_3.jpg

Fakta:  Bevoksning F813 Valskov er en kåret bevoksning, hvilket vil sige, at den er godkendt til frøformering på grund af sine gode arvelige egenskaber. Frøene sælges til planteskoler til brug for avl af nye planter. En sæk indeholder 60 liter, hvilket normalt giver omkring 10.000 brugbare udplantningsplanter.

Kæmpe-Gran [abies grandis] er det hurtigst voksende træ i Danmark. Arten stammer fra den vestlige del af Nordamerika og kan blive op til 90 meter høj. I Danmark bliver træet dog kun op til 45 meter høj. Kæmpegran bruges primært til pyntegrønt.

OMMELIFT 3700 RBDJ i skoven_4.jpg